Kategorisering efter ejendomsvurderingsloven – Overgangsordninger©

Vurderingsstyrelsen afsluttede medio april 2023 en opgave med kategorisering af de ejendomme, som hidtil har været kategoriseret som ”landbrugs-ejendomme”.

Udfaldet af Vurderingsstyrelsens gennemgang var ikke opmuntrende for ca. 22.000 ejere, som efter Vurderingsstyrelsens opfattelse har begrænsede muligheder for at bibeholde den hidtidige status som landbrugsejendom. I begyndelsen af maj 2023 tilkendegav forligskredsen på ejendomsområdet så, at man ville komme ejerne til undsætning.

Skattefradrag for faglige kontingenter og arbejdsløshedsforsikringer©

Uanset eller måske netop fordi beskæftigelsen har nået historiske højder, har spørgsmålet om skattemæssig fradragsret for faglige kontingenter og arbejdsløshedsforsikringer interesse for store befolkningsgrupper.

Med afsæt i en aftale fra januar 2022 mellem den daværende regering, DF, SF, Radikale Venstre og Kristendemokraterne er der endvidere ændringer på vej.

Ny vurderinger – kategorisering af ejendomme©

Vurderingsstyrelsen offentliggjorde den 31. marts 2023 et styresignal om praksis for kategorisering af andre ejendomme end ejerboliger ved den offentlige vurdering.

En del ejere har allerede modtaget en henvendelse fra Vurderingsstyrelsen om en ændret kategorisering. En af de berørte persongrupper er hobbylandmænd, som frygter væsentlige forhøjelser af skatterne på hobbylandbrug.

Ejendomsskat og ejendomsværdiskat – nye vurderinger ©

Folketinget vedtog den 22. december 2022 to lovændringer vedrørende im-plementeringen af nye vurderinger for boligejere.

Dels videreføres de kommende (ny) 2020-vurderinger for ejerboliger som grundlag for beregning af ejendomsskat og ejendomsværdiskat for 2023.

Dels er vedtaget nye regler om en adgang til, i visse tilfælde, at få ændret fejlagtige oplysninger om en ejendom, som ligger til grund for en 2020-vurdering, og dermed for en eventuel kompensation vedrørende for meget betalte skatter fra 2011 – 2020 som følge af en for høj offentlig vurdering.

Indgreb mod lejereguleringer efter nettoprisindekset©

Regeringen indgik sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten den 26. august 2022 en aftale om et indgreb mod lejeforhøjelser reguleret efter nettoprisindekset i private lejemål. Efter aftalen skal indføres et 2-årigt loft på 4 pct. for huslejestigninger, hvor lejen reguleres efter nettoprisindekset.

Hvad der er særlig bemærkelsesværdig og måske kan få større betydning, hvis det bliver gennemført efter et valg er, at i aftalen er endvidere lagt an til en grundlæggende ændring af en indeksbaseret lejeregulering fra 2025.

Reduceret elafgift, grøn check og forhøjet beskæftigelsesfradrag©

Skatteministeriet offentliggjorde den 7. marts 2022 et lovudkast, som skal udmønte dele af ”Aftale om en ny reformpakke for dansk økonomi” fra 21. januar 2022.

Lovudkastet drejer sig om bl.a. en lempelse af elafgiften, afskaffelse af den grønne check for ikke-pensionister og forhøjelse af beskæftigelsesfradraget. Et af de væsentlige budskaber på nuværende tidspunkt er måske, at der – set i lyset af de aktuelle priser på el – ikke er udsigt til nogen større nedsættelse af den almindelige el-afgift.

Offentliggørelse af nærværende artikel skulle som sædvanlig være tirsdag (og her d. 22. marts) men er som følge af influenza forsinket)

Arne-pension, bankskat og skatteloft over direktørlønninger©

Skatteministeriet offentliggjorde den 1. februar 2022 et udkast til ny regler om en forhøjet bankskat til finansiering af ”Arne-pension”. Lovudkastet omfatter endvidere regler om begrænsning af virksomheders skattemæssige fradragsret for den del af medarbejderes løn, der overstiger 7,5 mio. kr.

Beskatning af udbetalinger fra covid-19-hjælpepakker m.v.©

Ved et lovforslag fremsat 6. oktober 2021 har skatteministeren foreslået særlige regler om tidspunktet for beskatning af visse beløb modtaget i henhold til en covid-19-hjælpepakke. Lovforslaget omfatter endvidere forskudsvist udbetalte erstatninger og kompensationer til minkavlere.